H SsangYong στη Γενεύη με νέο 7θέσιο SUV
February 20, 2017
Το νέο SsangYong Rexton στην έκθεση της Σεούλ
March 13, 2017

Η Ssangyong παρουσιαζει στη γενευη το XAV-L, ένα concept suv μεσαιου μεγεθους

Η Ssangyong παρουσιαζει στη γενευη το XAV-L, ένα concept suv μεσαιου μεγεθους

• Αυθεντικό SUV που συνδυάζει την αρρενωπή σχεδίαση με την πρακτικότητα ενός MPV

• Καινοτομία με αερόσακο ανάμεσα σε οδηγό & συνοδηγό, αλλά και με αερόσακο για τους πεζούς

• «Στιβαρό και ντελικάτο» σχέδιο

• Σηματοδοτεί τον μελλοντικό σχεδιασμό και την προϊοντική προοπτική της SsangYong

ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Η SsangYong παρουσιάζει στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκίνητου της Γενεύης το concept car XAV-L, που παίρνει το όνομά του από τα αρχικά των λέξεων eXciting Authentic Vehicle Long SUV. Το νέο πρωτότυπο βασίζεται στη φιλοσοφία σχεδίασης «Robust, Specialty, Premium» και αποτελεί ένα σκληροτράχηλο, αρρενωπό, αυθεντικό SUV που σκοπό έχει να αναπτύξει ένα συναισθηματικό δεσμό με τους επιβάτες, ενώ σηματοδοτεί ακόμα ένα στρατηγικό μοντέλο για την εξέλιξη της κορεάτικης φίρμας. Το XAV-L είναι μια αναβαθμισμένη υλοποίηση του πρωτότυπου μοντέλου XAV-Adventure που παρουσιάστηκε στην έκθεση της Φρανκφούρτης το 2015, και συνδυάζει την ευκολία και τη χρηστικότητα με τις προσιτές, στο χρήστη, τεχνολογίες. Με 7 ξεχωριστές θέσεις για επιβάτες και ευρύχωρο εσωτερικό, το XAV-L έρχεται να παίξει ένα διαφορετικό ρόλο στη κατηγορία των μεσαίων SUV, συνδυάζοντας τις εκτός δρόμου ικανότητες με την προσαρμοστικότητα και τη χρηστικότητα ενός MPV. Σε αντίθεση με το σκληροτράχηλο εξωτερικό, στο εσωτερικό επικρατεί μια εικόνα άνεσης και θαλπωρής, η οποία πλαισιώνεται από σύγχρονη αισθητική που επιτείνεται από τον κρυφό φωτισμό. Παράλληλα, τα έξυπνα συστήματα επικοινωνίας του αυτοκινήτου επιτρέπουν ελεύθερη επικοινωνία των επιβατών μεταξύ τους, με το αυτοκίνητο ακόμα και με το σπίτι.

ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Το πρωτότυπο XAV-L είναι ένα SUV μεσαίου μεγέθους, το οποίο, σχεδιαστικά, βασίζεται στο κλασσικό Korando 2ης γενιάς, της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο που θα βρει το δρόμο της παραγωγής πολύ σύντομα. Η σχεδίαση το XAV-L ενσωματώνει την έννοια της «Δυναμικής Κίνησης» (Dynamic Motion) που αντλεί έμπνευση από τη δύναμη της φύσης, αλλά και από τη σχεδιαστική φιλοσοφία της SsangYong που εμπεριέχεται στη φράση «Nature-born 3Motion». H σχεδιαστική γλώσσα της SsangYong που ονομάζεται «Robust Aesthetics» (Ρωμαλέα Αισθητική) εκφράζεται με τις δυναμικές και πληθωρικές γραμμές του XAV-L, για να αναδειχθεί ένα ισχυρό και αρρενωπό SUV.

Εξωτερική σχεδίαση

Η αισθητική αυθεντικού SUV του XAV-L εκπέμπει ισχύ και δυναμισμό, ενώ συνδυάζεται αρμονικά με στοιχεία που αναδύουν ευαισθησία και προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι δυναμικές γραμμές και οι ανασηκωμένοι όγκοι του πίσω προφυλακτήρα δημιουργούν ένα στιβαρό αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ η λεπτή γρίλια της μάσκας που επεκτείνεται στα φωτιστικά που την περιβάλλουν ολοκληρώνει τη χαρακτηριστική εικόνα της SsangYong που είναι σύμφωνη με την αισθητική που διακρίνει και τα πρόσφατα concept cars της εταιρείας. Σε αντίθεση με το ντελικάτο εμπρός καπό και την λιτή γρίλια της μάσκας, το κάτω μέρος του εμπρός προφυλακτήρα απογειώνει την αισθητική με ένα προκλητικό και σκληροτράχηλο μοτίβο, την ίδια στιγμή που ενθέσεις σε μαύρο χρώμα που παρεισφρέουν στα πλευρά των προφυλακτήρων εμπρός και πίσω θυμίζουν το κλασικό Korando, αλλά και συμβάλλουν στη μοναδικότητα του XAV-L. Τα πλευρικά φώτα LED στις άκρες του αμαξώματος δημιουργούν μία ρυθμική ροή κατά μήκος του μοντέλου, ενώ τονίζουν ιδιαίτερα τους ώμους του, αναβαθμίζοντας το συνολικό χαρακτήρα της κατασκευής. Τα εμπρός και πίσω φώτα ομίχλης αποτελούν μια μοντέρνα θεώρηση των πλευρικών φλας του κλασικού Korando, όπου και εκεί αποτελούσαν χαρακτηριστικό γνώρισμα του μοντέλου. Τα πίσω φώτα είναι συμμετρικά τοποθετημένα και ενοποιημένα μέσα σε ένα στοιχείο μαύρου χρώματος, προκειμένου να επιτευχθεί ένα απλό αλλά συμπαγές μοτίβο. Σε αντίθεση ο πίσω προφυλακτήρας με τον έντονο, σκληροτράχηλο σχεδιασμό και η μαύρη οροφή από ανθρακονήματα, προσφέρουν ένα ακόμα στοιχείο που ολοκληρώνει την αυθεντική SUV εμφάνιση.

Εσωτερικός σχεδιασμός

Σε αντιδιαστολή με τον αρρενωπό, σκληροτράχηλο εξωτερικό σχεδιασμό του XAV-L, το εσωτερικό αποπνέει ευαισθησία και στιβαρότητα. Μια μακριά κεντρική γραμμή διατρέχει το ταμπλό φτάνοντας μέχρι τις πόρτες, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μια αίσθηση ευρυχωρίας και μοντέρνου σχεδιασμού. Ο συνδυασμός ατμοσφαιρικού φωτισμού και διαβαθμισμένου σχεδιασμού σε ταμπλό και πόρτες δημιουργεί μια εκφραστική ατμόσφαιρα και ολοκληρώνει την αισθητική του μοντέλου, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα στο εξωτερικό του. Οι τρεις σειρές καθισμάτων, είναι διαμορφωμένες σε διάταξη 2-3-2. Οι 5 θέσεις που ορίζουν τη 2η και 3η σειρά καθισμάτων, όλες συμπτύσσονται και μετακινούνται για να μεγιστοποιήσουν τη αξιοποίηση του εσωτερικού χώρου, ενώ εξυπηρετούν την μετακίνηση επιβατών και αποσκευών στο εσωτερικό, προκειμένου να ικανοποιηθούν τόσο οι απαιτήσεις που έχει ο αγοραστής τόσο ενός SUV, όσο και ενός MPV. Ακόμα και η επιλογή χρωμάτων στο εσωτερικό έχει γίνει με στόχο να αναδείξει την πολυτέλεια και τη κομψότητα, μεταλλάσσοντας το DNA του πρωτότυπου XAV. Το σκούρο καφέ χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλο το εσωτερικό, ενώ τα υφάσματα με το χαρακτηριστικό μοτίβο της SsangYong, Geonic, επιτείνουν τη συνολική προσοχή που έχει δοθεί στη λεπτομέρεια. Τέλος, η χρήση ανθρακονημάτων ενισχύει την πληθωρική εικόνα του σχεδιασμού, καθώς εφαρμόζονται σε ταμπλό και πόρτες.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Κινητήρες

Το XAV-L προσφέρει επιλογή ανάμεσα σε 2 κινητήρες, 1.5 λίτρου βενζίνης και 1,6 λίτρου diesel, και οι δύο προδιαγραφών Euro 6, με την επιλογή συνδυασμού με χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων και κίνηση στους δύο τροχούς.

Ασφάλεια – Συνδεσιμότητα

Για να κάνει ευκολότερη και ασφαλέστερη τη ζωή του οδηγού, το XAV-L είναι εφοδιασμένο με ένα πακέτο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα συστήματα που εφοδιάζουν και τώρα τα Tivoli & XLV, όπως είναι τo Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος (AEBS), η Αυτόματη Απ-Ενεργοποίηση Προβολέων Υψηλής Δέσμης (HBA) και το Σύστημα Υποβοήθησης Παραμονής στη Λωρίδα (LKAS). Παράλληλα, το XAV-L διαθέτει Σύστημα Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (BSD) και Σύστημα Υποβοήθησης Αλλαγής Λωρίδας (LCA), που και τα δύο βοηθούν τον οδηγό να ανιχνεύσει έγκαιρα αν υπάρχει οπίσθια ερχόμενο εμπόδιο που δεν είναι ορατό από τον πλευρικό καθρέπτη (τυφλό σημείο), ώστε να αλλάξει λωρίδα με ασφάλεια. Επίσης υπάρχει και το Σύστημα Προειδοποίησης για την Κυκλοφορία Όπισθεν του Οχήματος (RCTA), που περιορίζει τον κίνδυνο οπίσθιας ή πλευρικής πρόσκρουσης. Καθώς η ασφάλεια είναι η απόλυτη προτεραιότητα για τη SsangYong, το XAV-L είναι εξοπλισμένο με έναν εξωτερικό αερόσακο που προσφέρει αυξημένη προστασία στους πεζούς. Επίσης, μία πολύ σημαντική καινοτομία είναι ο αερόσακος που είναι κεντρικά τοποθετημένος, ανάμεσα στον οδηγό και το συνοδηγό. Στοιχείο που πάει ένα βήμα πιο μπροστά την ασφάλεια που προσφέρει ο αερόσακος για τα γόνατα του οδηγού, που βρίσκεται και αυτός στον κατάλογο του εξοπλισμού ασφαλείας του πρωτότυπου. Άλλες τεχνολογίες που διακρίνουν το XAV-L είναι το Έξυπνο Σύστημα Υποβοήθησης Παρκαρίσματος, το οποίο ανιχνεύει το διαθέσιμο χώρο στάθμευσης, με τη χρήση ραντάρ, και αυτομάτως ελέγχει το τιμόνι, ώστε ο οδηγός να πρέπει να ορίζει μόνο το κιβώτιο και το φρένο. Φυσικά, το πρωτότυπο XAV-L προσφέρει ένα πλήρως δικτυωμένο περιβάλλον για οδηγό και επιβάτες. Υπάρχει οθόνη αφής 10,25 ιντσών για την εύκολη χρήση του συστήματος infotainment, ενώ το wi-fi hotspot επιτρέπει στους επιβάτες της 2ης & 3ης σειράς να χρησιμοποιούν τις έξυπνες συσκευές τους μέσω μια απλής σύνδεσης διαδικτύου. Παράλληλα, οι λειτουργίες των συστημάτων πλοήγησης, κλιματισμού & infotainment, μπορούν να ελεγθούν μέσω σχετικής εφαρμογής σε smartphone, ενώ μέσω της τεχνολογίας Link to Home IOT (Internet of Things) οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με το σπίτι τους και να χειρίζονται, εξ αποστάσεως, οικιακό εξοπλισμό όπως τις κάμερες ασφαλείας, το συναγερμό ή τον κλιματισμό.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μοντέλο

XAVL

Κινητήρας

D16DTFP

G15DTF

Μετάδοση

6MT6AT6MT

6AT

Διαστάσεις

Μήκοςmm4.630

Πλάτος

mm

1.866

Ύψος

mm

1.640

Μεταξόνιοmm

2.775

Κινητήρας

Λίτρα1,61,5

Κύλινδροι

4

4

Ιπποδύναμη

ps

135

163

ΡοπήNm320

260

ΡύποιCO2 (συνδυασμένο)g/km120150150

166

Κινητήρας

D16DTFP

Κυβισμός

1.597cc

Μεγ. Ισχύς

135ps

Μέγ. Ροπή

320Nm

Εκπομπές

EU 6

 

Κινητήρας

G15DTF

Κυβισμός

1.497 cc

Μεγ. Ισχύς

163 ps / 5.000~5.500 rpm

Μέγ. Ροπή

260 Nm / 1.500~4.500 rpm

Εκπομπές

EU 6